ernstbijlvloeren-logoernstbijlvloeren-logo

Kurk vloeren

Kurk is een puur natuurproduct met een aantal unieke eigenschappen. Het is warmte isolerend, sterk en veerkrachtig. In de natuur dienen deze kwaliteiten ter bescherming van de soms twaalf meter hoge kurkeik, de quercus suber, waarvan de schors voor het eerst na 25 jaar geoogst
wordt. Hierna gebeurd dat iedere 9 jaar, waardoor nieuwe schorsvorming wordt gestimuleerd. De boom, die voorkomt in Portugal en andere mediterrane landen, kan zo’n tweehonderd jaar oud worden. Door een zorgvuldige selectie van de kurkschors en dankzij moderne behandelings-
technieken, wordt vloerkurk gefabriceerd dat jarenlang slijtvast en soepel blijft. Kurk is een duurzaam product, flexibel van aard en in toepassing.

Natuurproduct

Kurk is een natuurproduct, waarvan zowel de aard als uitstraling bij toepassing in het interieur behouden blijven. Immers, wat kurk in de natuur zo functioneel maakt, namelijk zijn isolerende en beschermende eigenschappen, biedt ook praktische voordelen voor de inrichting van de woning. Bovendien, kurk is een eerlijk product en dat mag getoond worden.

Waar komt het vandaan?

De kurkeik, die het meest voorkomt rond de Middellandse zee en waar het land Portugal 33% van het totale aanbod voor zorg draagt. Na het kappen van de bruikbare kurkschors worden deze gedurende enkele maande gedroogd in de open lucht. Hier dient het materiaal tot rust te komen en zal de natuurlijke eigenschappen nodig voor de verdere verwerking tot zijn recht komen. Het natuurlijk afsterven van mogelijke bacteriën en insecten is een must om zo tot een kwalitatief goed product te komen. Na dit drogingsproces wordt de schors gekookt en gestapeld om zo een recht mogelijk verwerkbaar natuurproduct te krijgen.

Meer over kurk vloeren

Van de 1e en 2e kwaliteit worden de (fles) kurken gemaakt en de rest van het materiaal wordt vermalen. Ook de 3e kwaliteit en de virgin kurk (1e kap schors) wordt vermalen en door de fijnheid van de korrel geselecteerd. Granulaat korrels zijn er in  6 soorten te verkrijgen en worden als een mix gebruikt voor de backing (basis van de kurktegel)

Na het droge en vermalen wordt de grove kurkkorrel in diverse soorten vermalen en als granulaat kan men deze grondstof verder verwerken. De kwaliteit van de kurktegel begint dus al met de backing want door de mix van het granulaat en de gebruikte lijmsoorten (op natuurlijke basis) zijn belangrijke ingrediënten. Een groot deel van de granulaat soorten worden verpakt en zijn bestemd voor export naar bv Forbo Krommenie waar andere natuurlijke vloeren of producten worden gemaakt of naar Amerika voor het produceren van pakkingen van motoren e.d. of voor de ruimtevaart. Zo belangrijk is dit natuurlijke product en wordt dus wereld wijd gebruikt in div. toepassingen. Speciale producten kunnen worden gemaakt zoals kurk plinten en bv zwevende kurkvloeren.

Ernst Bijl Vloeren heeft al deze zaken in het assortiment en kunnen geleverd worden. Al het materiaal wat van de productie overblijft wordt herverzameld en opnieuw gebruikt. Dus zagen / malen / selecteren / en in andere productieprocessen worden verwerkt. Het gebied Alentejo en Algarve zijn bekend van hun kurkplantages en door het goede klimaat komt hier ook de beste kwaliteit kurk vandaan. De verwerking gebeurt dan ook in kleine fabrieken in de Algarve , maar ook in de omgeving van Porto vanwege de vele kurkstoppers die men gebruikt voor de bekende portwijnen.